13

дек

2011

Домейни на кирилица

Gnet Ви предлага, освен стандартните домейни от над 50 различни TLD, възможност за регистрация на домейни и на кирилица. Домейните на кирилица са част от IDN (Internationalized Domain Names ) опцията, която позволява в името на домейна да се използват символи от азбуки, различни от английския език. До момента са включени повече от 100 различни езика сред които дори китайски, японски, корейски, хинди, арабски, гръцки и др.

 

Регистрацията на български текст, написан с латински букви е доста неприятна и уморителна дейност. Въпреки че има стандарт за транслиране почти никой не го спазва, като поради тази причина една дума на кирилица може да бъде написана и съответно прочетена по няколко начина на латиница. Примерно домейн името „боядисва.bg“ се чете много по-лесно от колкото “boyadisva.bg“ или „boiadisva.bg“ .

 

Ключовата дума в името на домейна, която е написана на кирилица, се разпознава на 100% от търсещите машини, от типа на Google, Yahoo, Bing и др.тъй като има точно съвпадение.

Домейните на латиница също се разпознават, но при тях може да няма точно съвпадение, примерно думата „боядисва“ може да се изпише по няколко начина на латиница, а търсачките обикновено имат стериотип за един вид транскрипция, който може да не съвпада със стандарта за транслиране. Това може да доведе до объркване при върнатите резултати, т.е. ключовата дума в домейна може да не бъде разпозната като такава, поради начина на транслиране, който не отговаря на стериотипа на конкретната търсачка.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>