30

дек

2011

Домашен Vs Професионален хостинг

Във всеки виц има някаква значимост и истина. Следващия пример с коментар на клиент към съпорт е удачен пример за това :

„ Добре де, аз във фирмата за какво го имам този компютър та не го ползвам за собствения си сайт, ами трябва да плащам хостинги?! На какво толкова сте го програмирали, че иска специален софтуер ? „ :) :)

 На пръв поглед звучи съвсем резонно и логично.Но, нека видим дали наистина е така ?

Причините, хората да се замислят за подобен ход са няколко. На първо място стои нашата народопсихология да правим всичко сами и да затваряме целия процес на едно място. На второ място е целта да се пестят средства, а на трето – съображенията за сигурност и недоверие. Но дали наистина разполагането на уеб сайт на домашния или фирмен компютър дава необходимата надеждност, сигурност и пести средства ?

По долу ще разгледаме казусите които касаят един хостинг и ще можете сами да проследите и прецените отговора.

1. ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОНСУМАЦИЯ.

Ако Вашият сайт е от значение за Вас той задължително трябва да бъде 24 часа/ 7 дни в седмицата достъпен в мрежата. Препоръчително е да се избягва почасов или предимно ‘дневен’ достъп защото не знаете кога някой бъдещ или настоящ клиент би искал да разгледа съдържанието Ви.Това с още по-голяма сила важи за сайтовете с чуждестранна аудитория, поради часовата разлика и факта, че когато в България е нощ в Ню Йорк работният ден е в разгара си.
За един час един компютър от среден клас консумира средно между 150-200 W електроенергия, в зависимост от конфигурацията и натоварването. При сървърите консумираната енергия е няколко пъти повече.

На практика това означава, че за едно денонощие работа, консумираната от компютъра електроенергия е около 4.5 KW. За един месец киловатите стават 135 ! Изчислено по осреднена цена излиза, че разхода за месец надхвърля 25 лева.

2. ИНТЕРНЕТ ВРЪЗКА

За да осигурите нужния достъп и комфорт на потребителите разглеждащи Вашият сайт, то той трябва да се зарежда с прилична бързина. Ако сайта се намира на фирмения/домашният Ви компютър, то бързината, с която той ще се отваря зависи основно от Вашият Интернет доставчик.

Въпреки тенденцията за драстично увеличаване на скоростите на достъп сред доставчиците в България, средните показатели остават в диапазона 200-800 KB/sec. (1600-6400 kbit/sec ) български и 100-400 KB/sec (800-3200 kbit/sec.) международен достъп.

Всеизвестен е факта, че скоростите са `максимални и негарантирани` и се постигат единствено в часовете с минимална натовареност на линиите на Вашият доставчик. В случая това са скорости за трафик към Вашият компютър (download), a важното за Вашият сайт е каква скорост може да достигне изходящият трафик (upload). Скоростите за изходящ трафик (upload) обикновено никъде не се споменават официално, но в повечето случай стойностите им са в пъти по-ниски от тези при download. Обикновенно съотношението е 1:10 Разбира се, има и Интернет доставчици, при които съотношенията в скоростите на Download и Upload са изравнени, но те заемат много малка част от пазарния дял, и цените за достъп са по-високи. При това положение, ако даден потребител, намиращ се в друга държава реши да разгледа Вашият сайт, то между домашният Ви и неговият компютър ще протича средно около 120-180 KB информация в секунда. Това на практика означава, че ако на дадена страница от Вашият сайт Вие имате разположени 10-на картинки всяка от които по 40-60 КB, пълното зареждане на страницата ще отнеме повече от десет секунди. Да допуснем, че това не е чак толкова страшно, но какво ще се случи ако няколко потребителите се опитат да разгледат сайта Ви едновременно… Ситуацията ще изглежда като сърфиране в Интернет в средата на 90-те години на миналия век.


Друго важно условие за разполагане на сайт на фирмения/домашния Ви компютър, е да притежавате собствен реален статичен IP адрес. Почти всички доставчици на Интернет предлагат реален статичен IP адрес, като при повечето това няколко  лева допълнителна такса на месец. По принцип е възможно хостинга да се реализира и с динамичен IP адрес, но конфигурирането е доста по-сложен процес и опцията трябва да се поддържа от глобалния регистър на Вашият домейн.

Има и още едно важно изискване и то е, да разполагате със втори, независим достъп до интернет мрежата. Така наречения бекъп или подсигуряване.От тази информация е видно, че ще трябва да отделите две линии за които дори да вземете най ниските възможни ценови тарифи, то ще трябва да прибавите към разходите си още поне 30-40 лева.

И така стигаме до………………..

3. ТЕХНИЧЕСКОТО ОСИГУРЯВАНЕ

 Както беше споменато в първия казус, ако истински държите на качество и достъпност за Вашият уеб сайт, то той трябва да бъде постоянно видим в Мрежата. Разбира се, това никога не може да се гарантира на 100 %, но в никакъв случай времето на UpTime не трябва да пада под 98-99%. Ако един потребител, проявил интерес към сайта, неколкократно не успее да го зареди е твърде вероятно да потърси друг сайт с близко съдържание, и Вашият сайт да остане безвъзвратно забравен за него. Ако това системно се повтаря, събирането на постоянна аудитория за сайта Ви ще се окаже доста трудна задача.

Важен фактор за безпроблемната работа на сайта Ви е техниката, с която разполагате. Разбира се, колкото и да сте сигурен в безотказната и бърза работа на своят нов и мощен компютър, то работата на Вашият сайт силно зависи и от непрекъсваемоста на електрическото захранване. Ако често спира тока поради профилактика или неизправности, то рискувате да загубите, както ценна аудитория, така и важни данни. Да не споменаваме по тежките случаи на възможна повреда в хардуера. Купуването на скъпи UPS устройства добавя значително покачване на себестойноста на един хостинг при Вас.Ако сте от щастливците, които се радват на относително постоянна свързаност към Интернет и задоволителен процент прекъсвания на ел. захранване ето и няколко от по-важните неща, който е хубаво да знаете за любимото си PC:

1.Настолния компютър не е сървър !

Колкото и мощен да е настолния Ви компютър и независимо, че на него има инсталирана сървърна операционна система, той все пак си остава един обикновен настолен компютър. Основното, което отличава обикновения компютър от сървъра е не само бързината на работа и изчислителните ресурси, а надеждността и продължителността на работа. Един истински сървър е така проектиран, че да може да издържа на постоянни големи натоварвания и да работи безотказно за продължителни периоди от време. За да се постигне това, компонентите в него са специално подбрани и тествани, предвидени са специални захранващи и охлаждащи системи, а при сървърите от висок клас повечето от компонентите могат да бъдат заменени без да се прекъсва работата на сървъра.При сървърите лесно става дублиране на хардуерните ресурси.

2.Амортизация

Постоянната работа на един компютър неминуемо води и до по-голяма амортизация. Това в по-голяма степен важи за елементите, при които има движещи се части (твърд диск, CD, DVD, вентилатори) и в по-малка степен за останалите елементи. Докато един модул памет или процесор на практика може да работи години на ред без характеристиките на неговата работа да се влошат, то твърдият диск има определени часове живот. Средната продължителност на ‘живота’ на един твърд диск е около 15 000 часа. Това на практика означава, че колкото и качествен и марков да е твърдия диск на Вашият компютър, при постоянна 24 часова работа, в най-добрия случай на втората или максимум третата година той неизменно трябва да бъде заменен.
Почти същата е продължителността на живота и на вентилаторите, охлаждащи компютъра и то при положение, че са от доказан производител и редовно се почистват от събралият се прах.


3.Шум

Всеки притежател на настолен компютър знае, че при своята работа компютрите отделят топлина и преди всичко шум . Докато отделената топлина не е нещо кой-знае колко смущаващо, то произведеният от компютъра шум определено е неприятно явление.
Отделяният шум от един средностатистически компютър е в рамките на 30-40 db., което горе-долу се равнява на шума на домашен климатик. Ако по вентилаторите се е събрал повечко прах, този показател може да надхвърли 45-50 db. През деня това ниво на шум не би направило впечатление на никого, но нощно време когато всичко утихне, определено бръмченето на вентилаторите се усеща доста осезаемо.

4. Поддръжка

Рано или късно и на най-добрият ‘уеб мастър’ или системен администратор му се е случвало да стигне до безизходно положение при възникнал проблем. В повечето случаи тези проблеми са лесни за решаване и обикновено не са в резултат на незнание, а на бързане и недоглеждане. Поради тази причина те са и най-трудни за откриване.
Стигнал до такава ситуация, потребителя обикновено търси помощ от поддръжката осигурена от хостинг провайдъра. Въпреки, че разрешаването на подобни проблеми в повечето случаи е извън стандартните задължения на поддръжката, потребителя обикновено получава помощ и продължава напред.
Освен да помага на потребителя, техническите екипи на хостинг компаниите изпълняват редица други задължения, свързани с нормалното функциониране на уеб сайтовете на потребителите — ежедневен BackUP на информацията, повишаване на сигурността на сървърите, инсталиране на ъпдейти, ‘запушване’ на пропуски в системата и т.н.
На кого в случая може да разчита потребителя, използващ фирмения/домашния си компютър за хостинг сървър ? Това означава, че той на практика вместо да посвети цялото си време за развитието на своя сайт, трябва да отделя време както за всички гореспоменати дейности, така и за справянето със софтуерните и хардуерните проблеми.


6. Равносметка

Съществуват още редица фактори, неупоменати в тази статия, които безспорно показват, че фирмено/домашно PC не е най-целесъобразното място за разполагане на един сериозен уеб сайт. Както беше споменато по-горе, преките разходи за поддръжката му надхвърлят 65 лв./месец и при това без да са осигурени гарантирана и бърза Интернет връзка към сайта, достатъчно висок процент UpTime и техническа поддръжка.

Един бърз поглед на пазара на хостинг услуги в България показва, че за около 1/3 от сумата по месечните разходи за хостинг на собствена сметка, потребителя може да осигури далеч по-надеждно място на своя сайт, където за неговото нормално функциониране ще се грижат професионалисти.
Когато към това се добави и загубеното време и похабените нерви за конфигуриране и поддръжка на системата и ако всичко това бъде обърнато в парична себестойност, защото в сферата на IT времето е ценен ресурс, излиза че „удоволствието“ да хостваш сайт на собственото си PC излиза доста скъпо.
За тези, които вече имат опит с разполагането на сайт на своя компютър вкъщи, прочитането на тази статия ще бъде прочит на една, за радост отдавна забравена история и осъзнаване на допуснатите грешки.

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>